DOLAR 32,3726 0.16%
EURO 34,9773 -0.31%
ALTIN 2.323,850,20
BITCOIN 22779251,15%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Siber, Akıncı’yı uyardı;  İmzalama yetkin yok

Siber, Akıncı’yı uyardı; İmzalama yetkin yok

ABONE OL
03 Mayıs 2018 11:48
Siber, Akıncı’yı uyardı;  İmzalama yetkin yok
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sibel: Guterres çerçevesi denilen görüşlerin içerisinde doğrudan garantörleri ilgilendiren bölümler var. Türkiye ile bir mutabakat yoksa Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren bir konuda Akıncı nasıl imza atabileceğini söylüyor. Bu işin bir tarafı

Kanal T’de Serhat İncirli’nin programına katılan Cumhuriyet Meclisi eski Başkanı Sibel Siber, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Guterresçerçevesini imzalamaya hazır olduğu yönünde yaptığı açıklamayla ilgili olarak halka bilgi vermek zorunda olduğunu söyledi.
Konuşmasında “Bu açıklama neden şimdi yapıldı, Anastasiades ile yediği son yemekten sonra ne değişti de böyle bir açıklama yapıldı” diyesoran Siber, “Akıncı’nın imzalarım” deme yetkisi olmadığını da belirtirken, şöyle dedi;
“Guterres çerçevesi denilen görüşlerin içerisinde doğrudan garantörleri ilgilendiren bölümler var. Sayın Akıncı’nın Türkiye ile yapılan son değerlendirmelerde ortak bir mutabakata varmadığı medyaya yansıdı.
Bunlar yalanlanmadığına göre biz bunları bu aşamada doğru kabul etmek durumundayız. Türkiye ile bir mutabakat yoksa Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren bir konuda Sayın Akıncı nasıl imza atabileceğini söylüyor. Bu işin bir tarafı. Ama diyelim ki Türkiye ile bu konuda uzlaştı. Akıncı yine imza atarım diyemez. Çünkü KKTC parlamenter sistemle yönetilen bir yapıya sahiptir. Akıncı’nın diğer maddelerle ilgili gidip yeni oluşan Cumhuriyet Meclisi’ni bilgilendirmesi ve oradan yetki ve onay alması gerekir. Her siyasi görev ve yetkilerini anayasa ve yasalardan alır.Kimse Anayasa ve yasaların dışına çıkılamaz. Akıncı Türkiye ile mutabakat sağlasa bile ki böyle bir mutabakat olmadığına dair haberler görüyoruz ve bunlar yalanlanmıyor, meclisi bilgilendirip yetki almadan böyle bir adım atamaz. Akıncı Anastasiades’e yaptığı çağrı ile Parlamenter sistemde yetkilerini aştı. Evet Akıncı görüşmecidir, ama olası bir imza ve anlaşma öncesi ve sonrası parlamentonun onayı gerekir. Onay ve yetki almadan imza yetkisi yoktur.
Zaten Guterres çerçevesinin görüşülmesi CransMontana’daki gibi bir konferans gerektirir. Daha bir süre önce Sayın Akıncı haritayı da geri çekmişti. Orada olup biten her şeyin bittiği mesajlarını vermişti. Şimdi ne oldu da böyle bir çağrı yaptı bize bunu anlatması gerekiyor. Ortada hiçbir şey yokken, bir çerçeve yokken verilen ödevlerle ilgili hiçbir çalışma yapıldığına dair bir işaret yokken bu çağrı nereden çıktı? Federal çözüm konusunu tabulaştırma da doğru değil. Tabularla kendimizi hapsetmeyelim. Çıkış yolu aramaktan korkmayalım. Benim söylediğim kavga ederek bir ayrılma değildir. BM parametreleri iki toplumun uzlaşısı ile değişebilir. Önemli olan toplumların uzlaşmasıdır. İki toplum daha zayıf bağlarla bir anlaşmaya gitme konusunda anlaşırlarsa buna kimse karşı çıkmaz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.