DOLAR 32,5615 0.05%
EURO 35,0382 0.5%
ALTIN 2.424,650,08
BITCOIN 2095206-3,67%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Taçoy;   Bunun arkası kirlidir

Taçoy; Bunun arkası kirlidir

ABONE OL
10 Nisan 2018 10:53
Taçoy;   Bunun arkası kirlidir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Taçoy: Bu düzenlemeyle seçim yasakları nisanda değil, mayıs ortasında başlayacak. Elde edilen 20 günlük sürede üçlü kararnameyle atama yapılacak, devlet bütçesi kullanılacak, ihale ve istihdam yapılacak, bunu seçim lehine kullanacaklar. Bu düzenleme hatalıdır. Bunun arkasında temizlik yoktur bunun arkası kirlidir
Meclis Genel Kurulu’nda, sadece bu yıl yapılacak yerel seçime yönelik düzenlemeler içeren Seçim ve Halkoylaması (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı ile Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin tasarıyla ilişkin raporu oy çokluğuyla kabul edildi.
Tasarı, bu yıl yapılması gereken belediye başkanlığı, belediye meclisi, muhtarlık ve ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinin yasanın haziran ayında yapılması kuralına bakılmaksızın temmuz ayında yapılmasını ve Cumhuriyet Meclisi’nce saptanan günde oy verilmesini düzenliyor. Tasarıyla, yasada, oy verme gününden önceki “altmışıncı gün” olarak belirlenen seçimin başlangıç günü de “kırkıncı gün” olarak değiştirildi. Böylece seçim yasakları altmış günden kırk güne düşmüş oldu. Ayrıca adayların saptanması, başvuru, kesinleşme süreleriyle propaganda süresi de kısaltıldı.
Yasadaki geçici kurallar, temmuz ayında yapılacak yerel seçimin ardından uygulamadan kalkacak.
Meclis Genel Kurulu’nda dün Seçim ve Halkoylaması (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı ile Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin tasarıyla ilişkin raporu da görüşüldü. Raporu Komite Başkanı ve CTP milletvekili Doğuş Derya okudu.
TAÇOY
UBP milletvekili Hasan Taçoy, tasarı üzerine söz aldı. Taçoy, yasal düzenlemeyle seçim yasaklarının 40 güne indirilmek istendiğini anımsatarak, bunu eleştirdi.
Yasanın iktidarın zaman kazmaması ve bütçeyi kullanması için hazırlandığını belirten Taçoy, “İktidar eden siyasi partiler seçime hazır değil. Bütçeyi belediyeler için kullanmak istiyorlar” görüşünü savundu.
Taçoy, bu düzenlemeyle seçim yasaklarının nisanda değil, mayıs ortasında başlayacağını belirterek, “Elde edilen 20 günlük sürede üçlü kararnameyle atama yapacak, devlet bütçesini kullanacak, ihale ve istihdam yapacak, bunu seçim lehine kullanacaksınız. Biz bu seçim yasakları ve süre ile çok uğraştık. Bunu değişmeyin. Bu düzenleme hatalıdır. Bunun arkasında temizlik yoktur bunun arkası kirlidir. 60 günlük seçim yasağı kuralını bozmayın” şeklinde konuştu.
“UBP olarak oturmuş düzenin bozulmasına karşıyız” diyen Taçoy, 60 günlük seçim yasağının 1994’ten beri uyguladığını belirtti.
HASİPOĞLU
UBP milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu da söz aldı. Hasipoğlu, Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının işlerine ve bölgelerine sahip çıktığını söyleyerek, bu nedenle 60 günün 40 güne indirilmesine gerek olmadığını, ortada bir belediye sorunu da kalmadığını belirtti.
OĞUZ
UBP milletvekili Dursun Oğuz, yasa tasarısına neden bu konuda ret oyu kullandıklarını anlattı.
Oğuz, istişare ile seçimin 30 Haziran Cumartesi günü yapılması üzerinde mutabık kalınsaydı bu yasaya gerek olmayacağını belirtti.
Oğuz, Yenierenköy Belediyesi için çalışmaların sürdüğünü bildiğini ama bunun seçim yasakları süresiyle ilgili olamayacağını kaydetti.
BEROVA
UBP milletvekili Özdemir Berova konuşmasında, hükümetin bu kurgusunun yanlış olduğunu belirtti. Berova, bu yıl ÖSYM sınavına girecek öğrenci sayısının bin olacağını ve sınavın üç ya da dört okulda yapılacağını kaydederek, “Gerekli önlemler alınarak seçim de aynı gün yapılabilirdi” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.