DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu NATO, AB ve BM’ye mektup gönderdi

TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu NATO, AB ve BM’ye mektup gönderdi

ABONE OL
06 Eylül 2022 21:23
TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu NATO, AB ve BM’ye mektup gönderdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye, Yunanistan’ın Ege’deki tacizlerine karşı yeni bir diplomatik hamlede bulundu. NATO’ya, Birleşmiş Milletler’e ve Avrupa Birliği’ne Türkiye’nin tutumunu anlatan mektup gönderildi. Mektupta Atina’nın eylem ve taleplerine dikkat çekildi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun imzasıyla 25 Avrupa Birliği başkentine, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi JosepBorrell’e, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri ile NATO Genel Sekreteri JensStoltenberg ve BM Genel Sekreteri AntonioGuterres’e, Ege sorunlarının çözümüne ilişkin Türkiye’nin tutumunu ve görüşlerini açıklayan mektuplar gönderildi.

Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, 1 Eylül’de iletilen mektuplarda, Yunanistan’ın hukuksuz eylemlerine ve maksimalist taleplerine de dikkati çekildi.

Mektupta, Ege Denizi’nde birbiriyle yakından bağlantılı ve ilişkili bir dizi sorun bulunduğu, bu sorunların, kara sularının ve ulusal hava sahasının genişliği, kıta sahanlığı ve kara sularının sınırlandırılması, Doğu Ege Adaları’nın gayriaskeri statüsünün ihlali, geçerli uluslararası antlaşmalarla egemenliği Yunanistan’a devredilmemiş ada, adacık ve kayalıklar ile SAR, FIR ve NAVTEX gibi hizmet sahaları olduğu vurgulandı.

Yunanistan’ın, Ege’deki kara sularının genişliğinin 6 deniz mili olmasına rağmen, 10 deniz mili hava sahasına sahip olduğunu iddia ettiği vurgulanan mektupta, Yunanistan’ın başka hiçbir ülke tarafından tanınmayan, örtüşmeyen kara suları ve hava sahası sınırlarına sahip dünyadaki tek ülke olduğunun altı çizildi.

Öte yandan mektupta, Türkiye’nin, Ege meselelerinin iki ülkenin temel hak ve meşru çıkarlarının karşılıklı olarak tanınmasıyla uluslararası hukuk çerçevesinde çözülebileceğine inandığı aktarıldı.

Mektupta, Türkiye’nin diyalog ve iş birliği yanlısı tutumuna rağmen Yunanistan’ın diyalogdan kaçındığı, gerginliği tırmandırdığı ve AB’yi Ege sorunlarının bir parçası haline getirdiği de yer aldı.

 

TAK /BRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.