DOLAR 32,3282 0.22%
EURO 35,0971 -0.14%
ALTIN 2.281,990,21
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Tefecilik tamamen ortadan kalkıyor”

“Tefecilik tamamen ortadan kalkıyor”

ABONE OL
05 Ağustos 2020 07:43
“Tefecilik tamamen ortadan kalkıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Artık yüksek faiz dönemi kapanıyor. İhbar Hakkı geliyor. Gayrı yasal olmasına rağmen tefeciden borçlanan olur ise, Merkez Bankası’na şikayette bulunarak hem suçtan hem de sözleşmeden kurtulacak.
Cumhuriyet Meclisi, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Yasa Tasarısı’nı oybirliğiyle onayladı. Tasarıya genel kurulda oylamaya katılan 32 milletvekili olumlu oy kullandı, 18 milletvekili toplantıya katılmadı.
Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, ülke açısından önemli bir yasanın bugün onaylandığını ifade ederek, yasa tasarısının hazırlanmasında emeği geçen katkı koyan herkese teşekkür etti.
ATUN
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesinin tasarıya ilişkin raporunu komite başkanı Sunat Atun okudu. Atun, 8 yıl önce hazırlanmasında görev aldığı yasa tasarısı hakkında ayrıntılı bilgi vererek, ülkenin yeni reformlara da ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Bu yasa ile üç milat oluştuğunu vurgulayan Atun, sözlerine söyle devam etti:
“1- Tefecilik tamamen ortadan kalkıyor; 2- Referans Faiz kavramını Finansal dünyamıza kazandırmış oluyoruz Tüketici kredileri düzenlemesi ile ilk kez ülkemize getirdiğimiz bu uygulama, finansal kurumlar alanına da girmiş oluyor. Ve artık yüksek faiz dönemi kapanıyor; 3- İhbar Hakkı geliyor. Gayrı yasal olmasına Rağmen Tefeciden borçlanan olur ise, merkez bankasına şikayette bulunarak hem suçtan hem de sözleşmeden kurtulacak.”
Atun, komitenin çalışmaları hakkında da bilgi vererek, sık sık toplantılara katılarak kendilerine bilgi veren Özdil Nami’ye ve komite üyelerine teşekkür etti.
ERHÜRMAN
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, uzun yıllardır bu yasa tasarısı üzerinde çalışıldığını ve oybirliğiyle geçecek olmasının özel sektördeki işletmeler için son derece önemli olduğunu söyledi.
Erhürman, yasa için birçok milletvekili ve ilgili tarafın çalıştığını, yasa ile ekonomi ve iş yaşamına olumlu yansımalar olacağını, kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomi yaratma konusundaki adımlara destek niteliğinde olduğunu kaydetti.
Kendi kendine yeten bir ekonomi için herkesin tüm kesimlerin aynı fikirde olduğunu, bu yüzden özel sektöre, turizme, esnafa daha fazla katkı verilmesini talep ettiklerini, çünkü ne kadar katkı o kadar iş ve vergi olacağını ifade eden Erhürman, yasanın kendi kendine yeten bir ekonomi açısından önemli olduğunu söyledi.
ÖZYİĞİT
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, yasanın çok önemli olduğunu ancak memleketteki gelişmelerin yasayı gölgede bıraktığını söyledi.
Özyiğit, yasanın ülkedeki ciddi bir eksikliği dolduracağına işaret ederek, özellikle tefeciliğin önlenmesi konusunda ayrı bir önemi olduğunu kaydetti. Eksik olan yasaların da çıkarılması gerektiğini ifade eden Özyiğit, eksik yasaların da hazırlanması ve geçirilmesinin elzem olduğunu anlattı.
Yasanın önemli bir boşluğu dolduracağını, ancak denetimin de gerekliliğine işaret eden Özyiğit, ülkeye kontrolsüz ve denetimsiz girişlerin sürdüğünü, hükümetin de tüm uyarılara rağmen adım atmadığını savundu.
TOROS
CTP Milletvekili Fikri Toros da, yasa üzerine söz alarak, tefeciliğin önlenmesine ilişkin yasa üzerine iki ayı aşkın bir süre görüşme yaptıklarını ifade ederek, komitede yasanın tam bir uyum içinde geçtiğini kaydetti. Toros, Kıbrıs Türk ekonomisinin önünde her zaman bir finansman sorunu olduğunu ve bu sorunu çözecek bu yasaya verdikleri önemin ayrı olduğunu kaydetti. Toros, yasanın ülkeye önemli bir fırsat getireceğini ve şirketlerin önünü açacağına inanç belirtti.
MANAVOĞLU
HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu da, yasa tasarısı üzerine söz alarak, çok ciddi çok kapsamlı bir yasanın ortaya çıktığını söyledi. Reform niteliğinde bir yasa olduğunu ifade eden Manavoğlu, komitede yasanın ortaya çıkmasına ciddi emek harcandığını, yasanın yüksek faiz
AMCAOĞLU
Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu da, yasaya emek veren katkı koyan başta komite üyeleri olmak üzere herkese teşekkür ederek, yasa üzerine değerlendirmeler yaptı. Amcaoğlu, pandemi sürecini yaşayan ve yakından takip eden biri olarak ülkede bu zor süreçte bile eğitim sağlık alanında ihtiyaçların ihalelerin binaların yapıldığını, bunlardan görmezden gelinebildiğini ancak sonucun değişmediğine işaret etti.
Maliye Bakanlığı olarak bu süreçte hiçbir ihtiyacı geride bırakmadıklarını, sıkıntıların aşılması için uğraşlar verdiklerini ifade eden Amcaoğlu, tüm sektörlere yönelik maaş destekleri verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini söyledi.
Konuşmaların ardından yasa tasarısı oylandı ve oybirliğiyle kabul edildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.