DOLAR 32,3341 0.24%
EURO 35,0914 -0.12%
ALTIN 2.298,930,95
BITCOIN 22857151,16%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TMT’nin ilk Bayraktarı Vuruşkan’ın anıları (2)  “Maske görevlerini belirledik”
  • Kıbrıs Volkan
  • Güncel
  • TMT’nin ilk Bayraktarı Vuruşkan’ın anıları (2) “Maske görevlerini belirledik”

TMT’nin ilk Bayraktarı Vuruşkan’ın anıları (2) “Maske görevlerini belirledik”

ABONE OL
15 Şubat 2019 15:47
TMT’nin ilk Bayraktarı Vuruşkan’ın anıları (2)  “Maske görevlerini belirledik”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Kıbrıs’a gönderilecek olan subayların listesini hazırlayan Yarbay Rıza Vuruşkan, bu listenin Genel Kurmay Başkanlığı’na iletilmesini, anılarında şöyle anlatır;
2. Reis Korgeneral Salih Çoşkun’a bu listeyi takdim etmek için Kurul Başkanı Tümgeneral Daniş Karabelen’le beraber gitmiştik. 14 yedek subay dahil her kesim maskeyi Hariciye Vekaleti’nden verilen kontenjan dahilinde tayin ve taksim ettik. Korgeneral beni Lefkoşa’daki İş Bankası’na memur olarak vermek istedi, itiraz ettim, Konsoloslukta memuriyet istedim. General , Konsolos senden gençtir, geçinemezsin dedi. Oraya niçin gittiğimi bildiğini, bu bakımdan endişelerinin bahis mevzuu olamayacağını temin ettim. Konsolosluk memurluğu maskesinin bana daha geniş hareket serbestisi sağlayabileceğini, ayrıca evrakın Konsoloshanede daha iyi muhafaza edilebileceğini izah ettim, kabul etti. Buna göre maskeleri şu tarza taksim ettim;
MASKE GÖREVLERİ
1- Ben; Konsoloshanede memur
2-Binbaşı Şefik Karakurt; öğretmen
3-Binbaşı Cemal Tek; basın bürosunda memur
4-Yüzbaşı Rahmi Ergün; İş Bankası’nda memur
5-Yüzbaşı Recep Bacak; öğretmen
6-Yüzbaşı Cemal Akkun; öğretmen
7- Mehmet Özden; İş Bankası’nda memur
Takriben 14 yedek subaya da öğretmenlik ve banka memurluğu verildi. Hariciyeden verilen kontenjana göre maskeleri bu şekilde tevzi ettikten sonra 2. Reis’in yanından ayrılıp Generalle birlikte Hariciye Vekaleti 2. Daire V. Md. İlhan Bey’e gittik ve listeyi ona teslim ettik. İlhan Bey üzerimde çok iyi bir intiba bırakmıştı. Züppe hariciyecilerden değildi bu zat. İlhan Bey, listeyi en erken zamanda Hariciye vekili Fatin Rüştü Zorlu’ya arz edeceğini söyledi. Ve ayrıldık.”
Yarbay Rıza Vuruşkan, Genel Kurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’na iletilen Kıbrıs’a gönderilecek subay listelerinde yer alan ve Ankara’da bulunmayan subayların onayını almak ve onlara resmen teklifte bulunmak üzere, 28 Haziran 1958 günü Ankara’dan ayrılır.
Yarbay, Rıza Vuruşkan temaslarını şöyle anlatır;
“Ben Kurban bayramı tatilinden istifade ederek tavsiye ettiğim iki subaya (Binbaşı Karakurt, Yüzbaşı Özden) resmen teklifte bulunmak üzere karargahtan verilen bir pikapla Eskişehir-Bursa-Bandırma-Çanakkale- Ayvalık yolu ile İzmir’e gittim. Bandırma’da listeye dahil yedek Subaylardan Osmanlı Bankası’nda veznedar olan Ekrem Onay ile görüştüm. Düşünmek için mehil istedi. Kalmadım. Yola devamla Çanakkale’ye geçtim. Kiyte’den Binbaşı Karakurt’u çağırdım, o hiç tereddütsüz, fakat gayet şuurlu ve kararlı olarak hazır olduğunu söyledi. İzmir’de , Özden ise benimle beraber olduktan sonra cehenneme bile gider, şüphesiz kabul etti, esasen ona laf olsun diye sormuştum. Sonra, Çeşme’de iznini geçiren Yüzbaşı Recep Bacak’a gittim. Maalesef evleneceğini ileri sürerek, reddetti, fakat bu davaya yardım için de öğretmen olarak daima hizmete hazır olduğunu bildirdi. Ertesi gün o İzmir’e gelmişti, görüştük. Kararda değişiklik olmamıştı. “
“ACİL OLARAK ANKARA”
Temaslarını tamamlayan Yarbay Rıza Vuruşkan, Kurban Bayramı tatilinden de istifade ederek, 6 Temmuz 1958 gününe kadar İzmir’de kalır.
İzmir’de bulunan Yarbay Rıza Vuruşkan, 6 temmuz 1958 günü Seferberlik Tetik Kurulu Başkanı General Daniş Karabelen tarafından “acil” olarak Ankara2ya çağrılır. Türk hükümeti “harekete geçiniz” emrini vermiştir.
Vuruşkan, o günleri şöyle anlatır;
“İzmir’de birkaç gün daha kalıp Özden’le felekten günler çalmayı isterken, Generalin çağırması üzerine 6 Temmuz’da hareket ettim. Ertesi gün Ankara’da idim.”
Seferberlik Tetkik Kurulu’nda yapılan toplantılarda, 21 Haziran günü Genel Kurmay Başkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’na iletilen Kıbrıs’a gönderilecek 7 kişilik “Muvazzaf subay” listesi, Vuruşkan’ın temaslarının sonuçları dikkate alınarak 5’e düşürülür. 5 kişilik muvazzaf subay listesi ve belirlenen görevleri şöyledir;
GÖREV DAĞILIMI
1-Yarbay Rıza Vuruşkan- TMT Lideri
2-Binbaşı Necmettin Erce- TMT Lideri Karargah Sorumlusu
3-Binbaşı Şefik Karakurt- TMT Mağusa Sancaktarı
4- Yüzbaşı Mehmmet Özden- TMT Lideri Yardımcısı
5- Yüzbaşı Rahmi Ergün- TMT Bölge Komutanı
“İŞ BANKASI MÜFETTİŞİ”
Seferberlik Tetkik Kurulu’nun hazırlamış olduğu Kıbrıs’a gönderilecek subaylar listesi, Genel Kurmay Başkanlığı’na iletilirken, Kıbrıs’a ilk önce Yarbay Rıza Vuruşkan ve Yüzbaşı Mehmet Özden’in gönderilmesi kararlaştırılır. Son anda yapılan bu değişiklikle de maske görevleri değiştirilmiş ve Yarbay Rıza Vuruşkan’ın “İş Bankası Müfettişi”, Yüzbaşı Mehmet Özden’in ise “Müfettiş Yardımcısı” olarak Kıbrıs’a gönderilmesine karar verilmiştir.
Yarbay Rıza Vuruşkan, Türk subaylarının Kıbrıs’a gönderilmesinde acele edilmesinin ve maske görevlerinin değiştirilmesi nedenleri de şöyle anlatır;
“ Bana, esas daha rahat çalışabilmek için orada konsoloshanede bir görev vermeyi düşünüyorlardı. Çünkü oradaki memurların bir diplomatik dokunulmazlığı yoktu ama diğer memurlardan, bu konsoloshanedeki memurlar bir ölçüde biraz daha barınaklı sayılırdı. Fakat Kıbrıs’ta olaylar alevlenmeye başlayınca acele edildi. İlk defa da bu işe birisini göndermeye hazır olduğunu bildiren İş Bankası olmuştu. Kadro tespit edilmiş. Bir tane İş Bankası’na veririz, iki tana Konsolosluğa veririz, bir tane buraya veririz diye. Fakat subayları Kıbrıs’a gönderebilmek için bir takım hazırlıklar filan lazım. İşte, İş Bankası bu işi bir an evvel bitirmiş.” (DEVAM EDECEK)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.