DOLAR 32,3593 0.11%
EURO 35,0172 -0.22%
ALTIN 2.324,430,23
BITCOIN 2265534-0,83%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TMT’nin ilk Bayraktar’ı  Vuruşkan’ın anıları (3)

TMT’nin ilk Bayraktar’ı Vuruşkan’ın anıları (3)

ABONE OL
18 Şubat 2019 09:56
TMT’nin ilk Bayraktar’ı  Vuruşkan’ın anıları (3)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Kıbrıs’a gidiş hazırlıklarını yürüten Yarbay Rıza Vuruşkan ve Yüzbaşı Mehmet Özden, 14 temmuz 1958, Pazartesi günü pasaportlarını alırlar.
Yarbay Rıza Vuruşkan, 14 temmuz 1958 günü not defterine şunları yazar;
“14 Temmuz, pasaportlarımızı aldık. Ben Ali Conan ismiyle İş Bankası Müfettişi olarak, Yüzbaşı Mehmet Özden de Müfettiş Muavini ve Necdet Bayazıt ismiyle gideceğiz.”
Pasaportlarını alan Yarbay Rıza Vuruşkan ile Yüzbaşı Mehmet Özden, bankacılık ve denetim konularında eğitime alınırlar. Vuruşkan, bu eğitim günlerini şöyle anlatır;
BANKACILIK EĞİTİMİ
“Bankacı değiliz, bir şey değiliz, bu konuda hiçbir şeyimiz yok. Neyse, İş Bankası’na gittik. Orada bir genel Müdür Muavini vardı veya Teftiş Kurulu Başkanıydı. O, bizi bankacılık konusunda birkaç gün eğitti. Nasıl teftiş yapılır diye kaba taslak eğitti. Banka Müdürü’ne de (Dündar Nişancı) haber vermek, açıklamak zorunda kaldılar. Tanıştırdılar. Bazı aksaklıklar çıkmasın diye. Son günlerde ona da söylediler. Buna yardım et dediler. Banka Müfettişi olmak kolay mı? Neyse, burada hazırlandık.”
Bu arada, Ankara’da 22 Temmuz günü Dışişleri Bakanlığı’nda bir toplantı düzenlenir. Bu toplantıda Dışişleri bakanı Fatin Rüştü Zorlu’ya son hazırlıklarla ilgili bilgi verilir. Vuruşkan, bu toplantıyı da anılarında şöyle anlatır;
ZORLU İLE TOPLANTI
“22 Temmuz. Bugün saat 12’yi biraz geçe Hariciye Vekili Fatin rüştü Zorlu tarafından kabul olunduk. General Karabelen, Albay Eyüp Marter, ben, Binbaşı İsmail Tansu, Yüzbaşı Rahmi Ergün, Yüzbaşı Mehmet Özden vardık. Adaya malzeme sevkiyatının zorluklarından bahsedildi, fikir teatisinde bulunuldu. Biz oraya gidip vaziyeti yakından görüp, bir plan teklif etmedikçe, bunların konuşulması fuzuli idi. İsmail Tansu, samimi, en tatminkar ve itimat edici konuşmayı yaptı. Vekil, adadaki köyleri birer kale haline getirmeyi, hatta bunun için inşaat yapılmasını dahi uygun gördüğünü söyledi.”
TALİMAT
Vuruşkan , Zorlu ile yapılan toplantıdan sonra aynı gün, , TMT’nin Görev Talimatı’nı da hazırlar. Vuruşkan, bu konuda şunları anlatır;
“Biraz evvel bilhassa Kıbrıslı liderlere tebliğ etmek üzere bir talimat hazırladım. (22 Temmuz tarihli Türk Mukavemet Teşkilatı’nın Görev Talimatı) isimli. Yarın, bunu Binbaşı İsmail Tansu’ya vereceğim. Vekil tasvip ederse imzalar ve ilgililere tebliği eder.”
KIBRIS’A YOLCULUK
Gereken hazırlıklar tamamlandıktan sonra, Vuruşkan ile Özden 31 Temmuz , 1958 Perşembe günü, Ankara’dan Lefkoşa’ya hareket eden THY uçağına binerler. Lefkoşa’ya vardıklarında ise kendileri için hazırlanan eve yerleşirler. Vuruşkan ile Özden, 1 Ağustos sabahı ise İş Bankası’na gitmek üzere evden çıkarlar. (YARIN: İŞ BANKASI’NDA İLK GÜN)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.