DOLAR 32,5724 0.14%
EURO 34,9198 0.67%
ALTIN 2.435,330,12
BITCOIN 21752090,22%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türk tarafının önerisini açıklıyoruz… “Kıbrıs Konfederasyonu”

Türk tarafının önerisini açıklıyoruz… “Kıbrıs Konfederasyonu”

ABONE OL
08 Kasım 2018 11:43
Türk tarafının önerisini açıklıyoruz… “Kıbrıs Konfederasyonu”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş ile dönemim Türkiye Dışişleri Bakanı İsmail Cem, 1 Eylül 1998 tarihinde düzenledikleri ortak basın toplantısında Rum tarafına “Konfederasyon” önerisinde bulunurken, 5 maddelik “İyi Niyet Planı”nı da açıklamışlardı
Dönemin Türkiye Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in KKTC ziyaretinde ortak basın toplantısı düzenleyen KKTC Cumhurbaşkanı Rauf R.Denktaş, Rumlara tarihi bir çağrıyla konfederasyon önerirken, bu çağrıyı ‘‘barış için son şans’’ olarak nitelemişti.
Denktaş’ın “barış için son şans” olarak nitelediği bu çağrısına Türkiye’den de tam destek gelirken, Denktaş “İyi Niyet Planı”nı da açıklamıştı. Böylelikle federasyon tezi rafa kaldırılırken, Kıbrıs’ta çözümün adı da konulmuştu.

Basın toplantısında hazır bulunan Dışişleri Bakanı İsmail Cem de , “Rumlar ve uluslararası topluluk bu çok önemli açılımı dikkatle değerlendirmeli’ derken, “İyi Niyet Planı”nda kurulacak “Kıbrıs Konfederasyonu”nun Avrupa Birliği’ne üye olabileceğinin vurgulanması da dikkat çekmişti. .

Denktaş, Rum gazetecilerin de izlediği basın toplantısında, önerilerin Ada’da çözüm için son fırsat olduğuna dikkat çekerek “KKTC’nin varlığını göz ardı eden hiçbir çözümü kabul etmiyoruz. Bu önerilerle birleşik bir Kıbrıs’ın kapılarını aralamaya çalışıyoruz. Rumlar önerilerimizi kabul etmezlerse Ada’daki bölünmüşlük kalıcı hale gelir” demişti.

CEM’İN AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Cem de konfederasyon önerisinin sadece Kıbrıs için değil bölge barışı ve istikrarı için çok iyi bir zemin oluşturduğunu kaydederken, tüm dünyaya çağrı yaparak ‘‘Bu açılımı dikkatle değerlendirin’’ demişti.

DENKTAŞ’IN RUMLARA ÖNERİLERİ

1-Türkiye ile KKTC arasında anlaşmalarla özel ilişkiler kurulsun.
2-Yunanistan ile Güney Kıbrıs arasında da simetrik anlaşmalarla benzer ilişkiler tesis edilsin.
3-KKTC ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında Kıbrıs Konfederasyonu oluşturulsun.
4-1960 garanti sistemi muhafaza edilsin.
5- Kıbrıs Konfederasyonu, iki tarafın onayı olursa AB’ye katılma politikası izleyebilsin. AB’ye üye oluncaya kadar Türkiye’ye Kıbrıs konusunda özel düzenlemelerle AB üyesi diğer ülkelere tanınan haklar ve yükümlülükler tanınsın.
6-Konfederasyona devredilmeyen tüm hak ve yetkiler konfedere devletlere kalsın.
7-İki devlet arasında yapılacak müzakereler sonunda varılacak konfederal çözüm Türk ve Rum halklarının ayrı ayrı onayına sunulsun.
8-Taraflar müzakerelere katılmakla Ada’da iki eşit ve egemen devlet bulunduğunu, bir tarafın diğerini temsil edemeyeceğini kabul etmiş olsun.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.