NACAK GAZETESİ- Fileleftheros gazetesinin haberine göre Rum Meclisi, Türk “istila ve işgalini” kınamak amacıyla her yıl olduğu gibi özel bir oturum gerçekleştirdi.
Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum Meclisi’nde gerçekleştirilen özel oturum çerçevesinde Meclis Başkanı ve siyasi parti başkanları veya temsilcilerinin yaptıkları konuşmalara geniş yer verdi.
Habere göre, Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris, uluslararası topluma, Kıbrıs sorunundaki tutumunu ve Aya Sofya ile ilgili planlamalarını iptal etmesi amacıyla Türkiye’ye baskı yapması ve kararlılıkla tepki göstermesi teşvikinde bulundu.
Kıbrıs sorununun çözüm çabalarını dinamitleyen “uzlaşmazlığın ve kendini beğenmişliğin” sonuçlarının hesabını ödemesi için Avrupa Birliği’nin daha aktif müdahil olmasını savunan Şilluris, Aya Sofya konusunda Türkiye’nin “gerçek yüzünü” ortaya koyduğunu iddia etti.
DİSİ Başkanı Averof Neofitu da konuşmasında, birlik ve beraberliğin önemini vurgu yaparak, herkesin, “işgal askerlerinin”, üçüncü ülke garantilerinin olmayacağı, bağımsız, özgür, barış ve refah bir Kıbrıs için çaba göstermesi gerektiğini ifade etti.
Neofitu, birlik ve beraberlik içerisinde ilerleme sağlanabileceğini, herkesin birleşmesi halinde Kıbrıs sorunundaki çıkmazın aşılabileceğini söyledi.
Neofitu, tek bir sesle Türkiye’nin, “Münhasır Ekonomik Bölge’deki işgaline, Maraş ile ilgili yasa dışı faaliyetlerine, oldubittileri pekiştiren durgunluğa” karşı argümanlarla mücadele edebileceklerini ifade etti.
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Güney Kıbrıs’ın daha kötü bir durumda olduğunu belirterek, bu durumun sorumlusu olarak hükümetin icraatlarını gösterdi.
Önceliğin, Kıbrıs sorununun çözümü olması gerektiğini belirten Kiprianu, Türkiye’nin “saldırganlığını ve provokasyonlarını” tırmandırdığını söyleyerek, Türkiye’yi zorlamak için kendilerinin ne yaptığı sorusunu sordu.
Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin, kaldığı noktadan yeniden başlamasına hazır olmaları için hükümet edenlere teşvikte bulunan Kiprianu, çözümün, uluslararası toplumun ve Kıbrıs Türk toplumuyla uzlaşmaya varılan iki kesimli, iki toplumlu federasyon olması gerektiğinin de altını çizdi.
Kiprianu, bu hedeften uzaklaşılması halinde bölünmeye gidileceği uyarısında da bulundu.
DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Kıbrıs Rum tarafının onurlu bir uzlaşmaya ve acı bir barışa hazır olduğunu belirterek, ulusal haysiyet ile ilgili tutumlarına da bağlı kalmaya devam ettiklerini, kendilerini Türkiye’nin “oyuncak ve kuklası” haline getirecek herhangi bir baskıya da boyun eğmeyeceklerini savundu.
Kıbrıs sorununun olası çözümünün acı ve keder verici olacağını belirten Papadopulos, bölücü olan, insan haklarını çiğneyen, “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni dağıtacak ve Ada’yı Türk himayesine dönüştürecek bir çözümü de kabul etmediklerini savundu.
GÜNDEM
07 Ekim 2024SPOR
07 Ekim 2024GÜNDEM
07 Ekim 2024SPOR
07 Ekim 2024SPOR
07 Ekim 2024GÜNDEM
07 Ekim 2024GÜNDEM
07 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.