DOLAR 32,4094 0.23%
EURO 35,1051 -0.1%
ALTIN 2.323,820,21
BITCOIN 23018503,00%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye’yi şikayet etti

Türkiye’yi şikayet etti

ABONE OL
18 Nisan 2018 12:10
Türkiye’yi şikayet etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Londra’da Rumlarla birlikte düzenlenen toplantıda konuşan CTP Milletvekili Derya, Türkiye’yi şikayet etti.
CTP Milletvekili Derya yaptığı konuşmada “Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik, sosyal ve siyasal olarak her geçen gün daha çok Türkiye’ye bağlı hale geldiğini” ileri sürerken şöyle dedi;
“Kıbrıs’ta acil bir çözüm ihtiyacı var. Böyle giderse 15 yıl sonra Rumlar, Kuzey’de anlaşacağı Kıbrıslı Türk bulamayabilir”
AKEL AP Milletvekili Hadjigeorgou da yaptığı konuşmada Türkiye’yi “işgalci olarak” suçlarken, “Türkiye’nin Kıbrıs’a karışmamasını” istedi ve şöyle dedi; “Kıbrıs’ta çözüm için zaman giderek daralıyor, Adada yabancı garantörlük ve asker istemiyoruz”
Rum işbirlikçisi Derviş Ali Kavazoğlu ile Kostas Mişaulis 53’ncü ölüm yıldönümlerinde Londra’da düzenlenen törenle anıldılar. Haringey Cypriot Centre’de 12 Nisan Perşembe akşamı düzenlenen anma toplantısına KKTC’den CTP Milletvekili Doğuş Derya ile AKEL’den Avrupa Parlamentosu üyesi olan Takis Hadjigeorgou konuşma yaptılar.
DERYA
CTP Milletvekili Doğuş Derya, yaptığı konuşmada Kavazoğlu ve Mişaulis’in emek ve sosyalizmin yanı sıra ulusalcılığa, adanın bölünmesine karşı da mücadele ettiklerini belirterek, “Bu uğurda yaşamını yitiren diğer sosyalistleri de saygıyla anıyoruz” dedi.
Ulusalcığın Kıbrıs’ta kalıcı ve sürekli çözümün önünde büyük bir tehlike olduğunu vurgulayan Derya, “Ne yazık ki adanın her iki tarafın6da da ulusalcılık gün be gün artmaktadır. Annan Planı’nın 2004’deki referandumunda Kuzey Kıbrıs’ta yüzde 65 evet çıkarken Güney’de baskın bir şekilde ‘Hayır’ çıkması bizi büyük hayal kırıklığına uğrattı ve çözümde tarihi bir fırsat da kaçmış oldu. 2015’te Cumhurbaşkanı olan Mustafa Akıncı da Annan Planı’na yakın yüzde 60 gibi bir destekle barış görüşmelerini sürdürmesine karşın sonuca ulaşılamadı” diye konuştu.
Türkiye’nin komşularıyla ‘sıfır sorun’dan, ‘sıfır komşu’ konumuna girdiğini ve devletin İslamlaştırılmasının Kıbrıs’a da yansıdığını anlatan Derya, “Türkiye’deki başkanlık seçimleri ve Rum tarafındaki genel seçimlerle körüklenen milliyetçilik çözüm arayışlarına olumsuz yansımaktadır. Gerçeği söylemek gerekirse çözüm görüşmelerinin sürdürüldüğü Crans Montana’da bin sonuç beklenmiyordu” dedi.
Crans Montana’da gelinen noktayı anlatan Derya, izolasyonlarla boğuşan Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik, sosyal ve siyasal olarak her geçen gün daha çok Türkiye’ye bağlı hale geldiğini söyledi.
Derya, Kıbrıs’ta acil bir çözüm ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “Böyle giderse 15 yıl sonra Güney Kıbrıs, Kuzey’de anlaşacağı Kıbrıslı Türk’ü bulamayabilir” diyerek konuşmasını bitirdi.
“TÜRKİYE KARIŞMASIN”
Rus siyasetçi Takis Hadjigeorgou Kıbrıs’ta çözümü ancak Kıbrıslıların getirebileceğini savunarak, “Kıbrıs’ın bir yarısı Türkiye tarafından 43 yıldır işgal edilmiş durumda. Sıradan bir Türkiyeli Kıbrıs’ı Türkiye’nin parçası sanmaktadır. Girne’den İstanbul’a günde kaç uçak kalktığını öğrendiğinizde bana hak vereceksiniz. Türkiye Kıbrıs’ın içişlerine karışmayı bırakmalıdır” dedi.
Takis Hadjigeorgou, Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’ta ekonomik, politik, sosyal ve demografik etkisinin çözümün önünde engel olduğunu öne sürerek Crans Montana’daki çözümsüzlüğü Kıbrıs’taki iki toplumun omuzlayarak kalıcı barışı sağlayabileceğini söyledi.
Kıbrıs’ta çözüm için zamanın giderek daraldığını anlatan Hadjigeorgou, “Adada yabancı garantörlük ve asker istemiyoruz. Bizim ihtiyacımız olan iyi bir liderlik ile Kavazoğlu ve Mişaulis gibi kararlı insanlardır” diyerek konuşmasını tamamladı.

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)
  • Ahmet ismail

    Çok iyi etmiş yeter artık birileri artık bişey yapmalı bravo derya hanım
    Sizi ileride kibrisin cumhurbaşkanı görmek isteriz

    Yanıtla
    +0
    -0


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.