DOLAR 32,3395 0.23%
EURO 35,1540 0.01%
ALTIN 2.301,811,08
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ülkede rüşvet ve yolsuzluk var

Ülkede rüşvet ve yolsuzluk var

ABONE OL
12 Temmuz 2018 09:14
Ülkede rüşvet ve yolsuzluk var
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kuzey Kıbrıs Yolsuzluk Algı Raporu’na göre, ankete katılan iş insanlarının yüzde 89’u ülkede  rüşvet ve yolsuzluk olduğunu düşünüyor

BAKANLAR- YETKİLİLER

Ankete katılanların yüzde 62’si “kamu kaynaklarının bakanlar/yetkililer tarafından kişisel ya da partisel amaçlarla kötüye kullanıldığı” görüşünde Katılanların algısına göre hem partisel çıkar elde etmek, hem de kişisel maddi çıkar elde etmek için yapılan istismarlar aynı oranda yaygın

SİYASETÇİLER-SİYASİ PARTİLER

Ankete katılanların yüzde 67’si siyasetçileri, yüzde 62’si ise siyasi partileri yolsuzluğun en yoğun olduğu iki grup olarak görüyor

BAĞIMSIZ YARGIYA İNANÇ GÜÇLÜ DEĞİL

Ankete katılanların yargıya olan inançlarının da güçlü olmadığının ortaya çıktığı ankette, kamu kaynaklarını istismar eden bakanları/yetkilileri yargılayacak güce sahip bir bağımsız yargı var mı sorusuna “evet” diye cevap verenlerin oranı yüzde 38

YOLSUZLUKLA MÜCADELE

Rapora göre, yolsuzluğu caydırması beklenenlerin de herhangi bir kurumu son derece etkili/başarılı görenlerin de oranı çok düşük. Buna göre, yüzde 13 Meclis’i, yüzde 13 Başbakanlık Denetleme Kurulu’nu, yüzde 15 Sayıştay’ı, yüzde 17 Maliye Teftiş ve İnceleme Kurulu’nu, yüzde 20 medyayı, yüzde 22 Ombudsman’ı, yüzde 23 sendikaları, yüzde 25 sivil toplum örgütlerini ve yüzde 29 mahkemeleri görüyor

Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin (Transparency International) (TI) her yıl yayımladığı Yolsuzluk Algı Endeksi (Corruption Perception Index) (CPI) metodolojisi kullanılarak hazırlanan, Kuzey Kıbrıs Yolsuzluk Algı Raporu’na göre, iş insanlarının yüzde 89’u Kuzey Kıbrıs’ta rüşvet ve yolsuzluk olduğunu düşünüyor.
KTTO üyesi firmalarda yönetici pozisyonunda bulunan 366 iş insanının katılımıyla Lipa Danışmanlık Şirketi tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, KKTC’nin TI-CPI 2017 skoru 100 üzerinden 40. 180 ülkenin yer aldığı 2017’nin Yolsuzluk Algı Endeksi ise yüz üzerinden 43. KKTC bu listede 81. sırada yer alıyor.
KKTC’nin skoru Türkiye’yle aynı. Güney Kıbrıs’ın skoru ise 56. Zelanda 89’luk skoruyla ilk sırada, skoru 9 olan Somali ise son sırada bulunuyor.
ANKET SONUÇLARI
Öte yandan ankete katılanların yüzde 62’si ‘kamu kaynaklarının bakanlar/yetkililer tarafından kişisel ya da partisel amaçlarla kötüye kullanıldığı’ görüşünde Katılanların algısına göre hem partisel çıkar elde etmek, hem de kişisel maddi çıkar elde etmek için yapılan istismarlar aynı oranda yaygın.
Rapora göre, ankete katılanların yüzde 67’si siyasetçileri, yüzde 62’si ise siyasi partileri yolsuzluğun en yoğun olduğu iki grup olarak görüyor.
Kamu kaynaklarının tahsisi ve kullanımını düzenleyen ve hesap verilebilirliğini sağlayan kesin prosedürler olduğuna inanların oranı ise yüzde 53 olurken, kamu maliyesinin idaresini denetleyebilecek nitelikte bağımsız kurumlar olduğunu düşünenler ise yüzde 40.
Kamu kaynaklarını istismar eden bakanları/yetkilileri yargılayacak güce sahip bir bağımsız yargı var mı sorusuna “evet” diye cevap verenlerin oranı yüzde 38.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın (KTTO), bağımsız ve kültürel bir kuruluş olan Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) ile birlikte desteklediği “Kuzey Kıbrıs Yolsuzluk Algı Raporu ” dün düzenlenen etkinlikle tanıtıldı.
Akademisyenler Ömer Gökçekuş ve Sertaç Sonan tarafından hazırlanan ve ülkedeki yolsuzluk algısının ele alındığı raporun tanıtım etkinliği KTTO Mustafa Çağatay Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
RAPOR
Açılış konuşması ardından Sertaç Sonan, “Kuzey Kıbrıs Yolsuzluk Algı Raporu”nu açıkladı.
Ülkede yolsuzluk algısı üzerine yapılmış ve iş insanlarıyla gerçekleştirilen anketler temelinde oluşturulan ilk bütünlüklü rapor niteliği taşıyan çalışmanın, telefonda görüşme yöntemiyle gerçekleştirildiğini belirtti.
RAPORUN İÇERİĞİ
Anket sonuçlarına ilişkin raporda, yolsuzluğun üst düzey yetkililer ve siyasetçiler tarafından yapıldığının yaygın bir kanı olduğu ve altyapının yolsuzluğu önlemede yetersiz kaldığı görüşü yer aldı.
Katılımcıların bağımsız yarı ve mali denetim kurumlarının bağımsızlığı ve caydırıcılığı konusunda ciddi şüpheleri olduğu belirlendi.
Raporda, bir önceki yıla göre yolsuzluğun arttığını ifade edenlerin sayısı yüzde 56 olurken, kamu kaynaklarının, yolsuzluktan dolayı özel şirketlere, bireylere ve gruplara aktarılmasının çok yaygın olduğunu düşünenlerin sayısı ise yüzde 46.
Öte yandan ankete katılanların yüzde 62’si kamu kaynaklarının bakanlar/yetkililer tarafından kişisel ya da partisel amaçlarla kötüye kullanıldığını düşünmekte. Katılanların algısına göre hem partisel, çıkar elde etmek, hem de kişisel maddi çıkar elde etmek için yapılan istismarlar aynı oranda yaygın.
Rapora göre, katılımcıların yüzde 67’si siyasetçilerin, yüzde 62’si ise siyasi partilerin yolsuzluğun en yoğun olduğu iki grup olarak görüyor.
Kamu kaynaklarının tahsisi ve kullanımını düzenleyen ve hesap verilebilirliğini sağlayan kesin prosedürler olduğuna inanların oranı ise yüzde 53 olurken, kamu maliyesinin idaresini denetleyebilecek nitelikte bağımsız kurumlar olduğunu düşünenler ise yüzde 40.
BAĞIMSIZ YARGIYA İNANÇ GÜÇLÜ DEĞİL
Ankete katılanların yargıya olan inançlarının da güçlü olmadığının ortaya çıktığı ankette, kamu kaynaklarını istismar eden bakanları/yetkilileri yargılayacak güce sahip bir bağımsız yargı var mı sorusuna “evet” diye cevap verenlerin oranı yüzde 38.
YOLSUZLUĞU CAYDIRMASI BEKLENENLER

Rapora göre, yolsuzluğu caydırması beklenenlerin de herhangi bir kurumu son derece etkili/başarılı görenlerin de oranı çok düşük.
Buna göre, yüzde 13 Meclis’i, yüzde 13 Başbakanlık Denetleme Kurulu’nu, yüzde 15 Sayıştay’ı, yüzde 17 Maliye Teftiş ve İnceleme Kurulu’nu, yüzde 20 medyayı, yüzde 22 Ombudsman’ı, yüzde 23 sendikaları, yüzde 25 sivil toplum örgütlerini, yüzde 29 mahkemeleri ve yüzde 33 sosyal medyayı başarılı görüyor.
“SİYASETİN GÖLGESİ”
Raporun öneriler kısmında ise şu ifadelere yer verildi:
“Yolsuzluğun tespiti ve cezalandırılmasında önemli rol oynayan mali denetim kurumları, başsavcılık, polis ve yargının güçlendirilmesi ve daha bağımsız hale getirilmeleri orta vadede yapılması gereken işler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunların gerçekleşmesi için siyasetin gölgesinin bu kurumların üzerinden kaldırılması gerekmektedir. “

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.