DOLAR 32,3327 0.24%
EURO 35,0611 -0.19%
ALTIN 2.294,450,76
BITCOIN 22843340,81%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ülkede uyuşturucu kullanımı  hızla artıyor… Bonzai felaketi

Ülkede uyuşturucu kullanımı hızla artıyor… Bonzai felaketi

ABONE OL
28 Kasım 2019 15:25
Ülkede uyuşturucu kullanımı  hızla artıyor… Bonzai felaketi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Ülkede uyuşturucu kullanımı okullara kadar girerken, uyuşturucu kullanımı da 3 kat arttı. Uyuşturucu maddeler arasında ise en çok bonzai kullanılıyor.
Bonzai kullanımı hızlı bir şekilde yayılarak, yasadışı maddeler arasında birinci sırada yer alırken, ülkemize yurtdışından ve Güney Kıbrıs’tan giriyor.
Polisin uyuşturucuya karşı mücadelede gereken takip ve araçlara sahip olmaması büyük bir eksilik olarak ortada dururken, uyuşturucu baronlarının üzerine gidilemiyor.
İhbarlar sonucunda kullanıcı ve bağımlılar yakalanırken, uyuşturucu çeteleri ile uyuşturucu baronları yakalanamıyor.

Uluslararası katılımlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi’nin 13’üncüsü KKTC’de düzenlenirken, Psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, 2017 yılında yaptığı açıklamaları yeniden gündeme getiriyoruz. Çakıcı, yaptığı açıklamalarda bonzai kullanımına dikkat çekerken, “bonzainin ülkenin felaketi olacağını” belirtmişti.
İŞTE O AÇIKLAMALAR
“Uyuşturucu kullanımı son 20 yılda olağanüstü arttı. 1996 yılında liselerde yüzde 2 olan yasa dışı madde kullanım oranı 2015 yılında yüzde 5,6’ya çıkmıştır. Kısacası yabancı madde kullanan lise gençlerinde yüzde 250 artış olmuştur. İlkokullarda 11-12 yaş gurubunda ise 2015 yılında yaptığımız çalışmada yasa dışı madde kullanımının yüzde 1 olduğunu tespit ettik, yani uyuşturucu madde kullanımı ilkokula kadar düştüğünü üzülerek söyleyebilirim. Diğer yandan yapılan araştırmalar doğrultusunda 18 yaşın üzerinde yetişkin bireylerin uyuşturucu kullanımının da büyük oranda arttığını gördük. 18 yaş üstünde bireylerle 2003 yılında yaptığımız bin kişilik ankette yüzde 3 olan yasadışı kullanım oranı 2015 ve 2017’de yüzde 12’ye çıktı. Kısacası kullanım oranlarında 4 kat artış olmuştur.
EN ÇOK KULLANILAN BONZAİ
Anket sonuçlarına göre uyuşturucu maddeler arasında en hızlı yükseliş bonzai kullanımında görülüyor. Son yıllarda bonzai çok hızlı bir şekilde yayılarak, yasadışı maddeler arasında 1’inci sırada yerini aldı. Eskiden 1’inci sırada ot ve esrar varken, bonzai ot ve esrarı geride bıraktı. Çünkü ucuzdur, kokusuzdur, kolay bir şekilde kullanılır.
AKIL HASTALIĞI YAPIYOR
Deneylerde bonzai kadar akıl hastalığı yapan bir madde ile karşılaşmadık. Bonzai kullanımı zaman zaman ölümcüldür, kalp durması ve beyin kanamasına da neden olabilmekte, özelliklede çok hızlı bir şekilde akıl hastalığına neden olabilmektedir. Uyuşturucu yapımında kullanılan Opiyum maddesi eğer yarı sentetikse ve işlenirse eroin üretilir, ama opiyum işlenmez ise veya farklı işlenirse morfin veya ağrı kesici olarak da kullanılıp hap üretilebilmektedir. Ama bunun yarı işlenmiş hali eroin olur ve kafa yapar. Esrar bitkisinin yani hintkenevirinin dişisinden elde edilen madde kafa yapmak için kullanılır, ama damıtılmış hali ise bugün kanser tedavisinde kullanılabilir. Hintkeneviri içince kafa yaparken, aynı zamanda kanser tedavisi olacak yaklaşımı doğru değildir. Bu bitkinin işlenmiş, damıtılmış ve içinden yağı alınmış hali bugün kanser tedavisinde kullanılır.
YURT DILINDAN VE GÜNEY’DEN GELİYOR
Kuzey Kıbrıs’ta uyuşturucu maddelere dair bir üretim yok. Uyuşturucu ülkemize yurtdışı ve Güney Kıbrıs’tan giriyor. Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a yıllardır bonzai gelmekte, hatta 7-8 yıl önce bonzai kullanımı serbesti ve internet aracılığı ile de alınmaktaydı. O dönemin gençleri Güneye geçerek marketlerden bonzai alarak kullanıyorlardı. Sonradan bonzainin zararları fark edilince yasadışı ilan ediliyor ancak uyuşturucu madde geçişleri yasak olmasına rağmen hala Güney’den Kuzeye geçmektedir.
EKSİKLİLER
“Polisin takip ve tesisat eksikliği var. Bunlarla ilgili yasalarda mevcut değildir. Bu sebeple de polis uyuşturucu mafyası liderlerinin üzerine gitmekte zorlanıyor. Bizde sadece birkaç ihbar doğrultusunda kullanıcı ve bağımlılar yakalanıyor, ama esas şebeke ve uyuşturucu mafyası patronları yakalanamıyor. KKTC’nin konumu gereği de dünyanın en önemli uyuşturucu baronları da ülkemize gelmekte ve buraya sığınmaktadır. Bunların yanında yasalarımızda uyuşturucu trafiğinin engellenmesi ile ilgili ve narkotik polis sayımızda eksiklerimiz var. Diğer yandan takip ve tesisatlarımızda da eksiklikler var. Narkotik şubenin uyuşturucu trafiğinin engellenmesi ile ilgili polisiye tedbire de ihtiyaç var. Devletin de uyuşturucu trafiğini engellemek adına güçlü bir kararlılık koyması önemlidir.
EĞİTİM PROGRAMLARI
Bu ülkede uyuşturucu kullanımını önlemek için eğitim programı olması gerekir. Liselerde, ortaokul ve ilkokullarda, bunun yanında ailelerin de eğitim programlarının olması ve özellikle okullarda bu programların müfredata girmesi şarttır.
Bunların yanında Eğitim programı ile ilgili gümrükçülerin, acil hekimlerinin ve mahkemeler ile avukatları da eğitilmesi gerekmektedir.
Uyuşturucuyu önlemek adına bu ülkede tedavi ve rehabilitasyon merkezi bulunmamaktadır ve bu da çok büyük eksiklerimizden biridir. Bu noktada da gençlerimizi, bağımlı olan insanımızı tedavi dahi edemiyoruz. Tedavi anlamında sadece Barış, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi var orda da durum içler acısıdır. Çünkü 3 doktor var biri hastalandı, diğeri de başhekim oldu hasta bakmıyor işler bir hekimle yürütülmeye çalışılıyor. Özelde ise bu bağımlıları yatıracak yerler yok, bu yüzdende bağımlı hastayı sadece yurtdışına göndererek tedavi ettirebiliyorsunuz. Ülkemizde uyuşturucu anlamında tedavi, eğitimler, yasalar ve polisiye tedbirler eksik bu nedenle de KKTC’de uyuşturucu kullanımı artıyor diye kimse şaşırmasın. Bugün uyuşturucu yüzünden genç ölümler yaşanmaktadır, günden güne uyuşturucudan ölenlerin sayısı artmakta ve birçok trafik kazasına da sebebiyet vermektedir. Bonzai kullanıp kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden kişileri hastane kayıtlarına kalp krizinden öldü diye yazıyoruz. Bir genç trafikte bonzai kullandıktan sonra kaza yapıyor, bonzai kullanıp kaza yaptı yerine trafik kayıtlarına yoldan çıktı kaza yaptı ve öldü yazıyoruz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.