DOLAR 32,1964 0.05%
EURO 35,0178 0.06%
ALTIN 2.504,57-0,22
BITCOIN 22912035,78%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Üniversiteler uçuş ihtiyaçları ile karantina ücretlerine yine ortak olmayacak!
  • Kıbrıs Volkan
  • Güncel
  • Üniversiteler uçuş ihtiyaçları ile karantina ücretlerine yine ortak olmayacak!

Üniversiteler uçuş ihtiyaçları ile karantina ücretlerine yine ortak olmayacak!

ABONE OL
23 Ağustos 2021 08:27
Üniversiteler uçuş ihtiyaçları ile karantina ücretlerine yine ortak olmayacak!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kıbrıs Üniversiteler Birliği (KÜB) geçtiğimiz gün “KKTC Yükseköğrenim Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı ve üniversitelerin yetkili isimleri katıldı…

Söz konusu toplantıda, öğrencilerin KKTC’ye ulaşımlarıyla ilgili Akademik Yıl öncesinde gerekli planlamalar, uçak ulaşımının sağlanması, öğrencilerin Karantina, PCR ve Olası Aşı Uygulamalarının nasıl gerçekleşeceği, eğitim uygulamalarının nasıl olacağı, üniversitelerdeki akademik ve yönetsel personelin aşı durumları hakkında konular görüşüldü.

Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu, öğrencilerin adaya transferi konusunda, uçuş talebi olduğu takdirde bu talebin de karşılanacağını belirtti.

YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı ise “İnşallah önümüzdeki süreçte bütün 21 üniversitenin aktif olacağı bir toplantı da düzenlenmesini düşünüyoruz. Küçücük ülkede dünya çapında üniversitelerimiz vardır ve onara güveniyoruz” şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTELER GEÇTİĞİMİZ DÖNEM “ORTAK OLMADILAR”, HAZİNE ÇÖKTÜ…

Kıbrıs Üniversiteler Birliği (KÜB) toplantısında yapılan geniş açıklamalara rağmen merak konusu olan pek çok konunun yanı sıra alt başlıklarda da belirsizlikler hâkim…

KKTC’ye gelecek öğrencilerin PCR, karantina ve aşılama süreçlerine devletin koyduğu katkıya üniversitelerin de “ortak olup olmayacağı” konusunun belirsiz olduğu toplantıda ifade edilenlerin ardından devletin söz konusu fedakârlığının ülkemize gelecek turistler için de geçerli olup olmayacağı merak konularından biri…

Turizm yanında diğer sektörler de bu devlet fedakârlığından yoksun…

Pandemi döneminde bugüne kadar maliye, öğrencilerin karantina masraflarını üstlenmiş bu da hazineyi pek çok açık ve çıkmaza sürüklemişti.

Bu konuda rakamların hazinenin boyunu aştığı tablolarla basına yansımış ve eleştirilere konu olmuştu.

Adaya gelecek öğrencilerin PCR, karantina ve aşılarını KKTC devleti üstleniyor.

Kanser hastaları ile daimi ilaç kullanan kronik hastaların ilaçlarını dahi teminde geciken ve zorlanan bir hazine varlığı dikkate alındığında devlet hazinesinde öğrencilere ilişkin böylesi bir kaynağın olup olmadığı ya da “nasıl karşılanacağı” ise yine belirsiz…

MASRAFI MALİYE ÜSTLENECEKSE ÜNİVERSİTELER BUNU ÖĞRENCİ LEHİNE YANSITACAK MI?

Ayrıca “parayı kazanan” üniversiteler, “masrafı karşılayan” Maliye olduğu halde üniversitelerin bu durumda öğrencilere indirim ya da burs imkanları ile bunu dengeleyip dengelemeyecekleri de beklentilerin bir başka bacağı olarak dikkat çekiyor…

UÇUŞ TALEBİ KONUSUNDA AÇIKLANANLAR MUALLAK

Öte yandan söz konusu toplantıda öğrencilerin adaya transferi konusunda, uçuş talebi olduğu takdirde bu talebin karşılanacağı belirtildi ancak bu “uçuş talebi” tanımı belirsiz kaldı.

Bundan kastedilen şeyin “ek tarifeli uçuş” mu yoksa “Charter uçuş” mu yoksa” her iki seçenek” de mi olacak, şimdilik bilinmiyor…

Ayrıca kişi başı bilet ücretini kimin ödeyeceği, bu konunun devlete her hangi bir külfeti olup olmayacağı da bir başka belirsiz konu…

TOPLANTIYA KATILMAYAN ÜNİVERSİTELER NE OLACAK?

Söz konusu toplantıda, KÜB üyesi olmayan 5 üniversitenin de katılımının sağlanması için gayret gösterilerek 21 üniversitenin katılımı ile tekrardan bir toplantı arzu edildiği ifade edilirken, katılmayan üniversiteler ve katılan üniversiteler arasında devlet nezdinde bir farkın olup olmayacağı da toplantının “belirsiz” olan unsurlarından biri…

KKTC’DE YERLEŞKESİ OLAN TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİNİN DURUMU DA BELİRSİZ…

Tüm bunlara ek olarak Türkiye’deki üniversitelerin “KKTC yerleşkesi” adı altında faaliyet gösterenleri tüm bu planların neresinde olacağı ise muallak kalan konulardan biri…

SADECE ONLINE EĞİTİM VEREN NETKENT’İN AYRICALIĞI NE?

Sadece online eğitim verdiği için devletin ilgili kurumları nezdinde uzun süredir mahkemesi devam eden ve YÖK ve YÖDAK’ın bu konuda yıllardır karşı duruş göstermesine rağmen, Kıbrıs Üniversiteler Birliği üyesi olmayan NETKENT Üniversitesi’ni bu toplantıya “kimin neden davet ettiği” de konu hakkında bilgi sahibi olanların merakları arasında…

DÜNYA ÇAPINDA ÜNİVERSİTELERİMİZ HANGİLERİ?

Gözlemciler “Milyonlarca lira masraf yapıp kampüs inşa eden ve zorunlu olduğu için “yüz yüze eğitim şartını” yerine getiren üniversitelere karşı devlet eliyle oluşan haksız rekabetin hesabını kim verecek?” sorusunu yöneltirken YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı’ın “Küçücük ülkede dünya çapında üniversitelerimiz vardır” İfadeleri ile hangi üniversiteleri kastettiği de bir başka merak konusu…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.