DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20775472,80%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ürdün Rum’a  destek verdi

Ürdün Rum’a destek verdi

ABONE OL
17 Ocak 2018 22:56
Ürdün Rum’a  destek verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Politis “Ürdün İle De Üçlü (ittifak)… Zaten Yüklü Olan Lefkoşa Trafiği Kilitlendi” başlıklı haberinde, önceki günkü zirvede Ürdün, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi taahhüdünün, Kıbrıs sorunu ve bölgesel meselelerle ilgili ortak tezlerinin de yer aldığı “Lefkoşa Bildirgesi”ne imza atıldığını yazdı.

Habere göre zirve sırasında  üç ülke arasında yenilenebilir enerjiyle ilgili işbirliği memorandumu, kültürel mirasın korunması anlaşması, Ürdün’ün verdiği denizcilik eğitimi ve gemi adamı belgelerinin Rum ve Yunan bandıralı gemilerde çalışabilme açısından tanınmasını öngören devletlerarası anlaşma imzalandı. Güney Kıbrıs ile Ürdün arasında ekonomik ve teknik işbirliği, yüksek eğitim kurumlarının denkliğinin karşılıklı tanınması, kamu sağlığı ve tıp işbirliği protokolü ile tarım ve tarımsal kalkınma alanlarında karşılıklı anlayış memorandumu imzalandı.

Kral Abdullah, Çipras ve Anastasiadis tarafından imzalanan “Lefkoşa Bildirgesi”nde Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Ürdün arasında, uluslararası hukuka tam saygı temelinde herhangi başka bir ülkenin de katılmasına olanak sağlayacak bir üçlü ortaklık kurulmasına karar verildiği kaydediliyor. Üçlü ortaklık prosedürünün dinamik olacağı, ihtiyaca göre gelişeceği kaydedilen Bildirge’de; kamu yanında özel sektöre, ilgilenen unsurlara da yoğunlaşacak bu ortaklığı genişletme, derinleştirme ve zenginleştirme kararlılığı” dile getirildi.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Ürdün Kralı Abdullah ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın basına yaptığı açıklamalara yer verdi.

Habere göre Anastasiadis zirvenin “üç ülkenin siyasi, ekonomik ve sosyal açıdan yararına olacak stratejik ve bölgesel işbirliğinin temellerini attığını”, imzalanan ortak Bildirge’nin de üç ülkenin güvenlik, barış ve refah işbirliği açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Rum ve Yunan hükümetlerinin, Ürdün’ün AB ile ortaklık işbirliğinin ileri götürülmesine desteğini teyit eden Anastasiadis, çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapan Ürdün’ün AB tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Kral Abdullah dünkü zirveyi “çok verimli” bulduğunu açıkladı. Çok çetin ancak fırsatlar da sunan bir bölgede yaşadıklarını, bu fırsatları yakalayıp değerlendirmeleri gerektiğini söyledi. Rum ve Yunan hükümetlerinin, AB ile arasındaki ihracatın artırılması konusunda Ürdün’e destek vereceğini anlatan Abdullah, Ürdün’ün Kıbrıs sorunundaki tutumunu da ortaya koydu. Kıbrıs ülkesinin adil ve sürdürülebilir çözüm müzakerelerini desteklediğini belirtti. Ortadoğu’da barış ve istikrarın anahtarının Kudüs olduğunu, AB’nin bu çabalara destek vermesi gerektiğini söyledi.

Çipras ise zirvede, Doğu Akdeniz bölgesindeki meydan  okumaların göğüslenmesi ve  fırsatların yakalanması yönünde müstesna bir inisiyatif başlatıldığını, Güney Kıbrıs-Yunanistan-Ürdün üçlü işbirliğinin stratejik perspektife de sahip olması, bunun için de sağlam temellere oturtulması gerektiğini belirtti.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.