DOLAR 32,3823 0.19%
EURO 35,0961 -0.03%
ALTIN 2.325,220,26
BITCOIN 2280357-0,35%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Vasiliu;    Klerides  Gali fikirlerini reddetti

Vasiliu; Klerides Gali fikirlerini reddetti

ABONE OL
19 Mart 2018 13:11
Vasiliu;    Klerides  Gali fikirlerini reddetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Rum Yönetimi eski başkanlarından Yorgos Vasiliu, “Kıbrıs sorununda mümkün olana geri dönmeliyiz” dedi.
Vasiliu, otobiyografisinin ikinci cildini yayınlaması vesilesiyle Politis’e özel söyleşi verdi. Vasiliu,başkanlığı döneminde Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile New York’ta yaptıkları son müzakerelerde “Denktaş ya Ghali Fikirleri’ni kabul edecek veya Maraş’ın iadesi de dahil yaptırım uygulanacak” denilen meşhur 789 sayılı kararın çıktığını ancak ardından Rum başkanlık seçimlerini kaybettiği için bu hareketliliğin sonlandığını hatırlattı.
Vasiliu “Klerides’e ‘Glafko, Allah için birlikte yarattığımız çizgiyi terk etme’ dediğimi hatırlıyorum. Elbette, bu olmadı. Klerides, Ghali Fikirleri’ni reddetti ve Denktaş tam beraat aldı. Fırsat kaçırıldı” ifadelerini kullandı.
Crans Montana sürecinin çöküşünün, kendisi için en büyük trajedi olduğuna dikkat çeken Vasiliu duygularını “bana bıçak soksaydınız,  kan akmazdı, o kadar üzgündüm” sözleriyle anlattı. Vasiliu, BM Genel Sekreteri’nin  “tarihi bir fırsat kaçırıldı” dediğini ancak kimin suçlu olduğunu söylemediğini vurguladı.
“BAŞKASI SUÇLU DEMEK YETMEZ…”
Vasiliu, ropörtajda şu ifadelere yer verdi:
“Ben haklıyım, başkaları suçlu demek yetmez. Önemli olan, sonrasında ne yaptığındır. ‘Supia’daki vukuat endişe yarattı. İlk kez kutsal, ihlal edilemez MEB’in öyle olmadığını anladık. Deneyimim, istediğinin adil olduğunu söylemenin yeterli olmadığını söylüyor. Kıbrıs sorununu çözmek istiyorsak arzu edilenin değil, mümkün olanın gerçekçi şekilde görmemiz ve bu mümkün olanı müzakereler yoluyla başarmaya çalışmamız gerekir. Aksi halde geriye gideriz.
Bugünkü Türkiye ve Erdoğan’la olur mu diye bir şey yok. Türkiye her zaman aynıydı. Erdoğan konusu değil. Türkiye’nin bölgemizdeki en büyük güç olduğunu anlamamız gerekir. Bir ara, Kıbrıs sorununun çözümünün kendisinin de menfaatine olduğuna ikna olmuştu. O zaman bunu yapabilirdi çünkü Avrupa ile iyi geçinmek istiyordu. Şimdi neden Doğu Akdeniz’in dışında tutulmak istesin.  Caydırabilecek durumda mısın? Kıbrıs sorunu çözülmezse  doğal zenginliğimizi değerlendiremeyeceğiz ve hiçbir ülke Türkiye ile savaşa girmek istemeyecek.  Büyük yatırımlar olabilmesi için güvenlik olması gerekir.
Müzakerelere, mümkün olan için mücadele etmeye gidelim. Hangisi mümkündür, bilmiyorum. Biçimlendirmek de istemiyorum. Başkan, Kıbrıs’ı yeniden birleştiren olarak hatırlanmak istediğini söyledi. Olacak mı? Türklerin bize zarar vermesi için savaş yapması gerekmediğini de anlamamız gerekir. Hatırlayın, Kammenos Kıbrıs’a geldiğinde uçakların uçmasına karşı çıkmış, Ulusal Konsey’de söylemiştim. Bana ‘Bak Türkler ne yapacak’ cevabını verdiler.  İtiraz edersen sana, fırsat verdin derler.  Yazın, Protara üzerinde uçmaya başlarlarsa, ana silahımız olan turizm zarar görecek. Türkiye,  Doğu Akdeniz’deki oyunda bir oyuncu olmasına olanak tanıyacak çözüm olabileceğini bilseydi, şu anda iyi olurdu”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.