DOLAR 32,5926 0.35%
EURO 34,8086 0.19%
ALTIN 2.498,350,57
BITCOIN 21074235,57%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Vasiliu’dan tarihi itiraf;  Annan Planı’nda yalan söyledik

Vasiliu’dan tarihi itiraf; Annan Planı’nda yalan söyledik

ABONE OL
23 Nisan 2019 10:42
Vasiliu’dan tarihi itiraf;  Annan Planı’nda yalan söyledik
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Annan Planı ile ilgili referandumun 15’inci yıldönümünde Rum Yönetimi eski başkanlarından Vasiliu’nun itirafları yeniden gündeme geldi.
Rum yönetiminde 1988 ve 2003 yılları arasında devlet başkanlığı görevini yürüten Yorgos Vasiliu, 2004 yılında Rumların reddettiği Annan Planı döneminde perde gerisinde yaşananları ve tüm dünyaya nasıl yalan söylediklerini itiraf etti. Vasiliu, “Dönemin Rum Başkanı Papadopulos planı destekliyor gibi görünerek ABüyeliğini garantiledi. Ada’daki güçlü AKEL partisini de ‘Hükümetten atarım’ diye tehdit etti ve yanına aldı” dedi.
Vasiliu’nun itirafları Hürriyet gazetesinin 14 Eylül 2014 tarihli nüshasında şöyle yer almıştı;

“AB ÜYELİĞİNİ ALINCA ÇARK ETTİK”

“1999’da Helsinki’de Türkiye’nin itirazlarına rağmen Kıbrıs sorunu ile Kıbrıslı Rumların AB’ye üyeliğinin birbirinden ayrılmasını sağladık. AB üyeliğini Kıbrıs sorunu çözülmeden almayı başardık çünkü dönemin BMGenel Sekreteri Kofi Annan’ın hazırladığı Kıbrıs planını kabul ettiğimiz güvencesi verdik.
Tasos Papadopulos 16 Nisan 2003’te AB’ye üyelik imzasını attıktan sonra Annan planından kurtulmak için sistematik bir çaba başlattı. Ancak daha AB katılım anlaşmasının onaylanması gerektiğini bildiği için çok dikkatliydi.
Papadopulos, 21 Ağustos 2003 Perşembe günü çağırdı. AB’ye üye ülkelerin parlamentolarında bizim üyeliğimizin onaylanması gerekiyordu. AB Komisyonu’nun raporlarının olumlu olması için Brüksel’de müdahalelerde bulunmamı istedi.
Ben işimi büyük bir başarıyla yaptım. AB içinde herkese Papadopulos’un bana, ‘Annan planını destekleyeceğimizi’ söyleme yetkisi verdiğini belirterek, AB Komisyonu’nun olumlu raporunun hazırlamasını sağladım. Sonuç olarak, anlaşma bütün parlamentolardan onay aldı ve Kıbrıs tamamı ile AB’nin üye ülkesi olarak kabul edildi.

Papadopulos Annan planına ‘evet’ demeye karar verseydi, o zaman Kıbrıs sorunu çözülecekti. Ancak AB üyeliğini cebine koyunca hayır propagandasına başladı.
2004’teki referandum sırasında AKEL, Tasos Papadopulos ile hükümet ortağıydı. Papadopulos, referandumdan önce AKEL lideri Dimitris Hristofyas’ı çağırdı ve ‘Annan planına evet çağrısı yaparsan hükümet dışında kalırsın’ tehdidinde bulundu. Hristofyas da kendi partisini, ‘Biz Annan planından yanayız ancak şu anda ‘hayır’ oyu vereceğiz çünkü planda herkesin gördüğü acizlikleri var’ diyerek kandırdı. Ve AKEL 180 derece döndü.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.