DOLAR 32,5845 0.21%
EURO 34,8380 0.49%
ALTIN 2.417,15-0,63
BITCOIN 2153834-0,08%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Yanık Taburu” operasyonu

“Yanık Taburu” operasyonu

ABONE OL
30 Temmuz 2019 11:49
“Yanık Taburu” operasyonu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ-Barış Harekatı’nın başarıyla sonuçlanmasında büyük öneme sahip, “Yanık Taburu” olarak adlandırılan Yunan topçu birliğinin imha edilmesini bizzat yöneten Kıbrıs Gazisi emekli Albay Orhan Ceylan, olayın detaylarını anlattı.

Ceylan, , 20 Temmuz 1974’de başlayan Harekata Paraşüt Bölük Komutanı olarak katıldığını söyledi. Harekatın üçüncü gününde 3. Paraşüt Taburu 2. Paraşüt Bölüğü olarak, 230. Piyade Alayı 3. Taburu’yla birleşme emri aldıklarını söyledi.

Emri aldıktan sonra iki takımlı jandarma bölüğünün de kendilerine katıldığını ifade eden Ceylan, “Bulunduğumuz dağlık alandan belirlenen birleşme noktasına gidiyorduk. Bölük komutanı Tuncer Güngör ile gözetleme yerleri belirleyerek, arazi kontrolü yaptık. Bu esnada bölgede bir hareketlilik tespit ettik. Dağların arasındaki boş bir alanda araç ve insan hareketleri vardı. Hareketin yaşandığı alanın arka tarafı üzüm bağları, ön tarafı ise sazlıktı. Takım komutanlarının hepsi dürbünleriyle araziyi inceleyince yaklaşık 40 araçlık askeri araç konvoyunun hareket etmeye başladığını belirledik” şeklinde konuştu.

HAREKAT’IN KADERİ DEĞİŞTİ

Konvoyun, lav silahı ile imha ettikleri için sonradan “Yanık Taburu” adını verdikleri Yunan topçu birliği olduğunu dile getiren Ceylan, şöyle devam etti:
“Yunan topçu birliğinin, arkamıza sızarak ikinci harekat için gelecek askerlerimizi daha müdahaleye başlamadan imha etme planları varmış. Birleşmeyi sağlayabilmemiz için bu hedefin imha edilmesi gerekiyordu. Önümüzdeki tepeyi aşarak konvoyun etrafını çevirdik. Tüm askerlere lav silahlarını hazır etmeleri emrini verdim. Tepeyi aştığımızda konvoyun bizi geçtiğini gördük. Konvoy komutanının aracıyla aramızda yaklaşık 25 metre mesafe vardı. Uçaksavar tareti bizi görünce komutanın aracının önüne geçti. Yanımdaki asker lav silahını hedefe doğrultunca ateş emri verdim ve tareti vurdu. Taret yanmaya başlamasıyla alev diğer cephane yüklü araçlara sıçradı ve hepsi arka arkaya patlamaya başladı. Yunan askerleri panik halinde ellerinde kalan teçhizatlarla araziye dağıldı. Yanık Taburu’nun imhası, kahraman bir Türk askerinin lav silahıyla göstermiş olduğu büyük bir başarıdır.”

Yaklaşık üç saat gibi kısa bir sürede Türk askerinin büyük bir kahramanlık örneği gösterdiğini anlatan Ceylan, patlamadan kurtulan Yunan askerlerinin hiçbir şey yapamayacaklarını anlayınca tek tek üzüm bağlarının arasından çıkarak teslim olmak zorunda kaldığını anlattı.

Bu operasyonun askere büyük moral verdiğini ve savaşma gücünü artırdığını belirten Ceylan, Yunan Topçu Birliğinin imhasının ardından gecikmeli de olsa 230’uncu Piyade Alayı 3’üncü Taburuyla birleşme sağlayabildiklerini ve harekata devam ettiklerini kaydetti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.