DOLAR 32,5975 0.37%
EURO 34,8028 0.17%
ALTIN 2.497,550,54
BITCOIN 21055075,25%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yunanistan savaş hazırlığında

Yunanistan savaş hazırlığında

ABONE OL
09 Aralık 2019 01:03
Yunanistan savaş hazırlığında
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Türkiye’nin Libya ile imzaladığı anlaşmadan sonra Rum-Yunan ikilisi Mısır, Fransa ve İsrail ile askeri işbirliğini daha da güçlendirmek için harekete geçti.
Askeri işbirlikleri ABD ve Fransa gibi ülkelerin aktif katılımıyla Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail ekseninde ve Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır ekseninde güçlendirilmesi hedefleniyor.
Bu arada Yunan Silahlı Kuvvetleri de yalnız Ege’de değil, daha geniş çaplı bir çatışmaya karşı da hazırlık yapıyor. Türkiye’nin sismik arama başlatması ihtimaline karşı Yunanistan, hava-deniz ve kara kuvvetlerini de güçlendiriyor.

Türkiye’nin, Libya ile deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasının ardından yeni olguları sağlamlaştırma hareketlerinde bulunacağı öngörüsünde bulunan Rum basını, Rum ve Yunan hükümetleri için tek çıkış yolu olarak “aralarındaki deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasını gösterdi.
Fileleftheros haberi “Gerilimi Militarize Ediyorlar… Türkiye Libya İle Mutabakattan Sonra Yunanistan’ın Tepkilerini Tartıyor ve Girit’e Araştırma Gemisi Gönderiyor… Atina ve Lefkoşa İçin Çıkış, Aralarındaki MEB’i Belirlemek” başlığıyla manşete çekti.
Türkiye’nin, -çok yakında görünmemekle birlikte- Girit bölgesine araştırma gemisi göndererek Yunan hükümetinin tepki ve tahammül sınırlarını tartacağını belirten gazete diplomatik kaynakların, Türkiye’nin adım adım gerilimi militarize etmek isteyeceğine vurgu yaptığını yazdı.
Haberde Türkiye’nin Girit bölgesinde planlamakta olduğu hareketlerin paralelinde Kıbrıs adası çevresinde faaliyetlerine devam ettiği, iki sondaj ve iki de araştırma gemisinin çalışmalarını sürdürdüğü hatırlatıldı.
YUNANİSTAN-GÜNEY KIBRIS
Gazete Türkiye’nin hareketlerini yakından takip ederek tepkilerini planlamakta olan Rum ve Yunan hükümetlerinin, Türkiye’yi rahatsız edecek ve/veya bedel ödetecek bir cevap vermeleri gerektiğini savundu, özetle şunları kaydetti:
“Böyle bir hareket, Kıbrıs ile Yunanistan arasında Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırlandırmasıdır. Bu, Yunan ve Kıbrıs tarafından uluslararası hukuka uygun yapılacak bir emrivaki olacak. Cevap da verilemeyecek bir harekettir.
Aslında Lefkoşa yıllardan beridir buna hazırdır. Türk tepkisinden korktuğu için bunu tartışmak bile istemeyen Yunanistan’dır. Kıbrıs tarafının koordinatları ve haritaları hazırladığı, karşı taraftan yeşil ışık beklediğine dikkat çekiliyor. Geçmişte Kıbrıs’tan bir teknik heyet, Lefkoşa’nın pozisyonunu izah etmek için Atina’ya gitmiş ancak Yunan tarafının bu konuyu derinlemesine görüşmek istemediğini saptamıştı. Bugün olgular değiştir ve Yunanistan ile Kıbrıs arasında MEB sınırlandırması her iki ülke için de önemli seçenek oldu.”
MISIR-YUNANİSTAN
Gazete Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın kısa süre önce gerçekleştirdiği Kahire ziyareti sırasında Yunanistan ile Mısır’ın, aralarında MEB sınırlandırmasını hızlandırma kararı almış olabileceğini ancak burada zorluklar bulunduğuna dikkat çekti.
Mısır’ın yıllardan beridir Yunanistan ile MEB sınırlandırması istediği, çekinceli davrananın Yunanistan olduğu ancak şimdi rollerin değişmiş göründüğü kaydedilen haberde “Mısır, bazı meseleler ortaya koyuyor. Örneğin, daha uzun kıyı şeridi olduğu için daha çok MEB istiyor. Görüşmelerin nasıl ilerleyeceği şimdilik bilinmiyor. Görünen o ki iki Dışişleri Bakanı’nın anlaştığı tek şey, iletişim kanallarını açık tutmak ve görüşmelere teknik düzeyde devam etmek.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.