DOLAR 32,3803 0.18%
EURO 35,0039 -0.25%
ALTIN 2.324,590,23
BITCOIN 2257475-1,12%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cemal ASLAN;   İsrail- Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı

Cemal ASLAN; İsrail- Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı

ABONE OL
19 Aralık 2019 09:55
Cemal ASLAN;   İsrail- Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“İsrail ve Türkiye doğal gaz boru hattı için müzakerelere hazır” şeklindeki haberleri basına sızdıran tarafın İsrail olması açıkça gösteriyor ki işbirliğine hevesli olan taraf Tel Aviv yönetimi. Bence Türkiye de buna açık.
Bunun bence 2 sebebi var:
BİRİNCİ SEBEP: İsrail gazının Türkiye’yi by-pass ederek Avrupa’ya satılması hem çok maliyetli hem de teknik olarak neredeyse imkansız. Denizin dibinde bulunan bazı yarıklardan dolayı epey de riskli bir proje. Dünyanın en uzun deniz altı doğal gaz boru hattı olacak olan bu projenin deniz basıncından dolayı taşıyacağı gaz miktarı da çok sınırlı kalacak. Dolayısıyla Türkiye üzerinden yapılacak boru hattına kıyasla gaz 2 veya 3 kat pahalı olacak.
Yani Rus gazıyla rekabet edemeyecek ve kar çok düşecek. Bu koşullarda bu hatta yatırıp yapacak firma bulmak da zor. Projenin ortaklarından olan Yunanistan’ın da kapasitesi Türkiye’nin imkanlarına göre çok sınırlı. Türkiye tek başına denizin altına döşediği boru hattı ile KKTC’ye su taşıdı. İsrail Kıbrıs’ın biraz aşağısı, Türkiye için bu doğal gaz boru hattının döşenmesi ve bu gazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması hiç de zor değil. Ankara bu konuda büyük tecrübeye sahip. BOTAŞ veya özel şirketler kolaylıkla bunu başarabilecek tecrübe ve kaynağa sahip. Türkiye üzerinden yapılacak muhtemel bir gaz boru hattı çok karlı olacağı için buna yatırım yapacak/finanse edecek firma bulmak da pek zor değil.
İKİNCİ SEBEP: Mali ve teknik zorluklar aşılarak İsrail gazını Akdeniz’in altına boru döşeyip Türkiye’yi by-pass ederek Avrupa’ya taşımak isteseler bile bu siyasi açıdan pek kolay değil. Türkiye özellikle son dönemde attığı adımlarla bunun önünü kesti sayılır. Türkiye ile Libya arasında yapılan deniz alanı anlaşması Akdeniz’de yeni bir durum oluşturdu, İsrail’in bu projesinin önünü bir şekilde kesmiş oldu. Türkiye’nin Kıbrıs’a İHA-SİHA üssü kurması ve Libya’ya asker göndermekten bahsetmesini de bu bağlamda değerlendirmek gerek.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.