DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2077822-1,44%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cemal ASLAN;   Türk Deniz jeopolitiği ve 21. Yüzyılda Kıbrıs’ın Rolü

Cemal ASLAN; Türk Deniz jeopolitiği ve 21. Yüzyılda Kıbrıs’ın Rolü

ABONE OL
03 Şubat 2020 02:11
Cemal ASLAN;   Türk Deniz jeopolitiği ve 21. Yüzyılda Kıbrıs’ın Rolü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye ve KKTC için kilit faktör, jeopolitik önemi “muazzam” olan Akdeniz’dir.
Jeopolitiğin deniz bileşeni Türkiye için giderek önem kazanmaktadır. Bu, Ankara’nın Akdeniz’deki son eylemleri ve özellikle Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Anlaşması deniz sınırları konusunda bir anlaşma imzalanmasıyla kanıtlanmıştır. Kıbrıs sahilindeki aktif hidrokarbon arama faaliyetlerini de hatırlamamda fayda var.
Deniz jeopolitiğinin rolü büyümektedir. Petrol-gaz kaynakları tedarik yolları da dahil olmak üzere ticaret yolları üzerinde kontrol anlamına gelen denizler üzerindeki kontrol, 21. yüzyıldan bile daha önemli olacaktır.
Kıbrıs’ın Akdeniz’deki kilit rolü göz ardı edilemez. Yüzyıllar boyunca, ada, ticaret yollarını kontrol etmeye, petrol-gaz kaynakları akışlarını yönetmeye ve Akdeniz’de askeri üstünlüğe ulaşmaya çalışan herkes için önemli bir jeopolitik rol oynadı.
Petrol-gaz faktörü son zamanlarda Kıbrıs çevresindeki açık deniz hidrokarbonlarının keşfi mevcut gerilimleri daha da artırdı ve yeni sorunlar yarattı. Kıbrıs Rum Kesimi, İsrail ve Yunanistan deniz bölgeleri ilan etmeye ve keşifler planlamaya başlarken, Türkiye ve Kıbrıs Türkleri bölgenin yeni keşfedilen hidrokarbon zenginliğinin dağıtımına ilişkin uluslararası görüşmelerden men edildi.
Petrol-gaz faktörü, Kıbrıs’ın Türkiye için önemini daha da güçlendirmiştir. Daha önce, mesele adadaki iç problemlerle sınırlıydı şimdi, mesele Türkiye, KKTC, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Mısır, Lübnan ve İsrail arasındaki denizin egemenliği konusunda çok daha karmaşık bir anlaşmazlık haline geldi.
Sonuç: Büyüyen Türk nüfusu ve ekonomisi daha fazla enerji kaynağı gerektirmektedir. Bu nedenle, deniz jeopolitiği Türkiye’nin 21. yüzyıldaki stratejik vizyonu için giderek daha önemli hale gelmektedir. Türkiye, haklarını ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarını elbette koruyacaktır. 2019’daki Türk “Mavi Vatan” tatbikatları ve müteakip Deniz Kurdu deniz tatbikatları bu gerçeği güçlü bir şekilde göstermiştir. Türkiye Mavi Vatanından geri çekilmeyi düşünmüyor ve Mavi Vatanını koruyacak.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.