DOLAR 32,3161 0.2%
EURO 35,1395 0.02%
ALTIN
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cemal ASLAN yazdı;   Adalar Anakaralar Kadar Kıta Sahanlığına Sahip Olmaz

Cemal ASLAN yazdı; Adalar Anakaralar Kadar Kıta Sahanlığına Sahip Olmaz

ABONE OL
22 Haziran 2020 08:34
Cemal ASLAN yazdı;   Adalar Anakaralar Kadar Kıta Sahanlığına Sahip Olmaz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Söz konusu Adalar, Yunan ana karası ile Anadolu kıyıları arasında çizilen ortay hatta bakarak “Ters Tarafta” yer alan adalar olduklarından, sınırlandırma konusunda kıyı oluşturamaz ve karasuları dışında kıta sahanlığına sahip olamaz. (Wrong Side of the Median Line – Medyan Hattının Yanlış Tarafı; Bu benim kişisel bir görüşüm değil. Uluslararası Adalet Divanı tarafından ve uluslararası hukuka göre bu adaların deniz sınırı sınırlamasındaki durumunu belirlemek için kullanılan bir terminoloji / ortak dildir.)
Bu bağlamda, Girit,Meis,Rodos, Kaşot ve Çoban adalarının otomatik olarak kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge yaratma hakları yoktur. Girit, Kaşot, Çoban,Rodos ve Meis adalarının bir hatla birleştirilerek Türkiye – Libya sınırlandırma bölgesine cepheli ilgili kıyı şeridini ortadan kaldıran yeni bir kıyı oluşturması deniz hukukunda coğrafyanın üstünlüğü prensibine göre (Coğrafya kavramından, iki ülke arasında sınırlandırmaya konu olan alandaki anakara coğrafyası anlaşılır. En önemli coğrafi unsur anakara kıyılarının uzunluğudur. UAD tarafından bu prensip: Kuzey Denizi Davaları kararında, “coğrafyanın yeniden şekillendirilmesi söz konusu olamaz”) mümkün değildir. Münhasır Ekonomik Bölge anakaradan-anakaraya olur, Meis üzerinden MEB uygulamak uluslararası deniz hukukuna aykırı, hukuki ve meşru zemini olmayan kışkırtıcı bir adım.
İtalya ile MEB anlaşması imzalayan Yunanistan, adaların ANAKARALAR kadar aynı ölçüde deniz yetki alanlarına sahip olmadığını, karasuları ile sınırlı olacağı temel ilkesini kabul etmiştir.
NOT- Türkiye ve Libya Deniz Sınırı Antlaşması tamamen uluslararası hukuka uygun ve meşrudur. Yunanistan-Mısır-GKRY çabaları uluslararası deniz hukuku sözleşmesi doğasına aykırıdır. Atina, Mısır ile MEB tespitini Meis adasını esas alarak ölçümlemeyi planlamakta idi. Uluslararası deniz hukukunun zırhlı bir kuralı, “adaların (örneğin Girit) karasularına sahip olabileceği, ancak anakaralar kadar kıta sahanlığına sahip olamayacağıdır.” Bu kuralı doğrulayan birçok yasal karar vardır.
Yunan tezlerinin ve iddialarının hilafına Adalar rejiminde, Ada sahanlığı olmaz, Kıta sahanlığı olur yani ANA KARALARIN sahanlığı olur ADANIN değil. Ege ve Akdeniz’eki Yunan ADALARININ ise sadece KARA SULARI kadar HAKKI var.
Bu bağlamda Rum-Yunan ikilisi sanal projelerle avunurlar.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.