DOLAR 32,4790 -0.05%
EURO 34,7473 -0.68%
ALTIN
BITCOIN 2065143-1,03%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gökhan GÜLER;   Koronavirüs İle İlgili Senaryolar

Gökhan GÜLER; Koronavirüs İle İlgili Senaryolar

ABONE OL
20 Mart 2020 10:42
Gökhan GÜLER;   Koronavirüs İle İlgili Senaryolar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Koronavirüs ile ilgili şaşırtıcı senaryolardan bir tanesi daha; Rockfeller Vakfı’nın 1 Haziran 2010 tarihli raporu.
Dünyanın en zengin ailelerinden olan Rockefeller ailesine ait Rockefeller Vakfı’nın 1 Haziran 2010 tarihinde yayınlamış olduğu son derece şaşırtıcı bir rapor var.
2010’da yazılan rapora göre gelecek 15-20 yılda teknolojinin getireceği düzenler irdelenmiş. Raporun önemli yanı şu: Bazı senaryolar oluşturulmuş ve söz konusu senaryoların yaratacağı etkiler incelenmiştir.
Rapor “önceden belirlenebilir durumlar” ve “belirsizlikler” olarak iki kategoriye sahip.
Tüm senaryolar “Çin, Hindistan ve diğer ulusların” yükselerek çok kutuplu bir küresel sistemin ortaya çıkmasıyla başlıyor.
Ben bu bağlamda yazılarımda uzun bir süreden buyana dünyada tek kutuplu dünya düzenin yerini çok kutuplu dünya düzenine bıraktığını sık sık değinmekteyim.
1 Haziran 2010 tarihli rapora dönecek olur isek, neredeyse bugünü ifade ediyor.
Çin, özellikle yakın geçmişte yükselmeye geçmiş. 2017 yılında ABD ile Çin arasında ticari/askeri bazı sürtüşmeler başlamış. 2019 da ise NATO’nun Çin’i tehdit olarak nitelediği görülmüştür.
Buna karşın Çin ise kendi vizyonunu “yeni ipek yolu” ile ortaya koyarak alternatif bir düzen seçeneği ortaya çıkarmıştır.
Rapor gelecek için dört önemli senaryo oluşturuyor. 1- CleverTogether, 2- Hack Attack, 3- Smart Scramble, 4- Lock Step.
İlk senaryo koordineli ve başarılı bir dünya öngörüyor. Küresel sorunlar el birliği ile çözülüyor. Bu senaryoda güçlü ittifaklar ve daha temiz bir dünya görülüyor.
İkinci senaryo nispeten daha güvensiz ve düzensiz. Ana tema teknolojinin kontrolsüzleşmesi üzerine.
Üçüncü senaryo ise merkezi otoritelerin zayıfladığı, bireylerin ve yerel toplulukların ön plana çıkarak sorunları çözmeye giriştiği bir senaryo.
Dördüncü senaryo ise yani “LOCK STEP” ise yukarıdan aşağıya hükümet kontrolü öngören, otoriter bir düzene geçileceğini belirtiyor!
Bu senaryoya göre dünyaya salgın bir hastalık bulaşıyor ve 7 ayda 8 milyon inşa ölüyor!
Salgının ekonomi üzerine öldürücü bir etkisi oluyor. Rapor, felaket senaryosu için “pandemi” kavramını kullanıyor.
Yeri gelmişken ifade edelim günümüzde Dünya Sağlık Örgütü, korona virüs için kıta ve tüm dünya gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen “Pandemi” olarak nitelendirme kararını aldıklarını açıkladı. Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel addır.
Senaryoya göre: Virüs Güneydoğu Asya da yayılıyor. Uçuşlar durduruluyor. Uluslararası ticaret duruyor. Turizm zayıflıyor. İşyerleri ve ofisler boş kalıyor. Rapor, olacakları daha 2010 yılından nokta atışı şekilde yazmış.
Rapora göre insanlar salgından korunabilmek için hükümetlere sınırsız yetki vermeye başlıyor
Yaşanan kriz sonucu toplumlar kendi egemenliklerinden vazgeçiyor ve güvenlik karşılığında kontrollü bir dünyaya geçiş yapılıyor.
Yeni düzende teknolojik gelişmeler hükümetler kontrolüne giriyor, gelişme yavaşlıyor. Yenilikler hükümetler tarafından hayata geçiriliyor. Pandemi korkusu gıda kontrolünü ön plana çıkarıyor. Sağlık taramaları önkoşul haline geliyor. Teknoloji kısıtlanıyor.
Son bir bilgi, ABD’de Roche ilaç şirketinin korona virüsü tedavi edecek ilaç geliştirildiği bizzat ABD Başkanı D. Turump tarafından dünyaya duyurularak kendilerine teşekkür edildi. Roche ilaç şirketi bilindiği üzere Rockefeller ailesine ait. Yukarıda da ifade ettiğim üzere 2010 yılında yayınlanan ilgili raporu yayınlayan da Rockefeller ailesine ait olan Rockefeller Vakfı. Ne tesadüf öyle değil mi?

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.