DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2067804-2,12%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rumların Gazı  Ticari Amaca Uygun Değil

Rumların Gazı Ticari Amaca Uygun Değil

ABONE OL
13 Aralık 2019 10:06
Rumların Gazı  Ticari Amaca Uygun Değil
0

BEĞENDİM

ABONE OL

GKRY Afrodit rezervuarın kaynaklar raporunda tahmin edilen rezerv miktarı veya ticari olup olmadıkları üzerinde önemli bir etkiye neden olabilecek olası çevresel sorumlulukların farkında olmalıdır. Kaynak raporunda açıklanan kaynaklar gelişmemiş bir bölgededir ve buna göre tahmin, benzer jeolojik özelliklere sahip rezervuarlara benzer bir şekilde, Rezervuarın büyüklüğü ve geri kazanım etkinlikleri ile ilgili değerlendirmelere dayanmaktadır.
Ayrıca, bu potansiyel kaynakların herhangi bir kısmının gerçekten keşfedileceği kesin olarak kesin değil. Eğer keşfedilirse, kaynakların herhangi bir bölümünü üretmenin ticari olarak uygun olacağına kesin olarak kesin değildir. Prospektif veriler, yalnızca keşif sondajından sonra değerlendirilebilecek rezervlerin ve koşullu kaynakların bir değerlendirmesi değildir.
Rum Yönetimi , bir gaz kuyusunun nasıl çalıştığını ve gaz alanı için derin deniz sularındaki “geri kazanım faktörü” ne olduğunu bilmelidir; “geri kazanım faktörü % 55/60 civarıdır. Bu ne anlama geliyor? Başlangıçta yerinde bulunan dogal gaz geri kazanılabilir miktarı, normalde yüzde olarak ifade edilir. Kurtarma faktörü, yer değiştirme mekanizmasının bir fonksiyonudur. DİĞER bir deyişle ” 25/30 YIL üretim ömrü boyunca” Afrodit rezervuar (4,1tcf GROSS) yalnızca %55/60 civarında geri kazanılabilir/çıkarılabilir ve geri kalan%40’ı atık olacak ve Akdeniz’in derinliklerinde kalacaktır.
Doğal gazın oluşumu, bileşimi ve maliyeti çok önemlidir…
Afrodit rezervuar bir “kuru gaz” alanıdır. Afrodit alanını geliştirmek ve gaz ihracat potansiyelini değerlendirmek için, üretimi bu alandan %99’dan fazla metan gazı içerecek kadar kuru olmasi ve LNG’ye dönüştürmek oldukça çok yüksek maliyetlidir.
Kıbrıs gazı ticari amaca uygun değildir. Ancak, bu projenin hayal aşamasının ötesine geçmemesinin birkaç nedeni var.
Kıbrıs’tan Mısır’a gazı mı satıyorsunuz?
Peki hangi fiyata?
Mısır General Petroleum Corporation (EGPC), Royal Dutch Shell’e Burullus sahasının 9B aşamasından üretilen doğal gaz payını satın almak için 1 milyon İngiliz termal birimi (mBtu) için $3,1 ödüyor, Afroditin kuyu başı maliyeti ise $5,50 dolara mal oluyor.
Gaz ve petrol çıkarma maliyetleri, kabaca her biri için aynı kuyu tipini delme anlamında aynıdır. Aslında, hemen hemen tüm petrol kuyuları “ilişkili gaz” üretir, bu durumda kuyu başına ekstraksiyon maliyetleri tam anlamıyla aynıdır. Ancak, keşfedilen Kıbrıs ve/veya Doğu Akdeniz gazı, hiç ham petrol üretmeyen “kuru gaz” kuyularıdır.
Kuru gaz kuyuları petrol kuyularından daha derin, daha sıcak ve daha yüksek basınç eğilimi gösterirler; çünkü hazne veya kaynak kayaç petrol moleküllerinin karlı olması için çok sıcak/derin olduğunda petrol gaza dönüşür. Bu gaz kuyularının üretilmesi, petrol kuyularından daha pahalıdır. Daha yüksek basınçlı yüzey ekipmanlarına, sıcaklıklarla başa çıkmak için daha ileri metalürjiye ve gazı satışa hazırlamak için daha fazla işleme ekipmanına ihtiyacınız var ve satış ürünü olarak daha az değerlidir yani Doğal gaz önemli derecede düşük marjlı bir üründür.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.